Amerikaans Essen - Fraxinus spp

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Amerikaans Essen van LTL Woodproducts

Groeigebied Amerikaans Essen
De oostelijke Verenigde Staten.

Bewerkbaarheid
Amerikaans Essen is goed te bewerken, te schroeven, te spijkeren en te lijmen. Met beitsen en polijsten kan een bijzonder goede afwerking worden verkregen. Het droogt tamelijk gemakkelijk met minimaal droogverlies en vertoont weinig variatie in eigenschappen.

Houtbeschrijving
Amerikaans Essen bezit zeer goede sterkte-eigenschappen in verhouding tot zijn gewicht. Het heeft een uitstekende schokvastheid en is geschikt voor stoombuigen. Het is een lichtgekleurde houtsoort, voorzien van een mooie ‘vlamtekening’. Door de veerkracht en sterkte wordt deze houtsoort veel gebruikt in de meubelbouw en voor vloeren en trappen. Daarnaast is het een houtsoort die veel gebruikt wordt voor de stelen van een schep, liggers bij gymnastiektoestellen en vroeger veel in carrosserieën van wagens. Doordat het hout snel verkleurt (blauw), wordt het vrijwel niet gebruikt in buitentoepassingen.

Voornaamste toepassing
Meubilair, parket, deuren, binnenhuis architectuur, hoogwaardig timmerwerk en lijsten, keukenkasten, betimmering, stelen van gereedschappen, sportartikelen en draaiwerk.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts