Grenen - Pinus echinata

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Amerikaans Grenen van LTL Woodproducts

Groeigebied Grenen
Oosten en zuiden van Verenigde Staten.

Bewerkbaarheid
Southern pine kan zowel met de hand als machinaal zonder moeilijkheden worden bewerkt. Het hout is goed te draaien en kan vrij gemakkelijk tot fineer worden verwerkt.

Houtbeschrijving
Het kernhout is in verse toestand lichtbruin. Onder invloed van licht en lucht wordt het geelbruin tot roodbruin. Het lichtgele spint is 50-150 mm breed. De kleurverschillen zijn afhankelijk van bodemgesteldheid, droging en belichting. De kwasten zijn meestal ingegroeid en vast. Doordat de bomen in steeds kortere omlopen worden geoogst, is de stam in verhouding dun. Bij wat zwaarder hout heeft het kernhout een sterke hars- of terpentijngeur. Door het contrast tussen vroeg- en laathout ontstaat op kwartiers gezaagd hout een streeptekening terwijl dosse gezaagd hout een duidelijke vlamtekening vertoont. Het hout is wat sterker dan dat van Europees grenen.

Voornaamste toepassing
Bouwhout binnenwerk zoals vloeren, trappenhuizen, ramen, binnenkozijnen, deuren, betimmeringen, constructiewerk (onder andere voor restauraties), carrosseriebouw (binnenbetimmering), wagonvloeren, bruggenbouw, constructiehout, waterwerken, vloeren en meubelen enz.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts