Agba - Gossweilerodendron balsamiferum

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Agba van LTL Woodproducts

Groeigebied Agba
Tropisch West-Afrika.

Bewerkbaarheid
Goed. Er is enige neiging tot vastkoeken van de hars aan de zaagbladen. In verband met het harsgehalte moet gezaagd tola branca op latten worden gestapeld.

Houtbeschrijving
Hoewel kernhout en spint in kleur verschillen, ontbreekt een scherpe grens. Het kernhout is geelachtig tot rozebruin, het 80-120 mm brede spint is lichter van kleur. Tola branca heeft een gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. De geur van het verse en het droge hout is typisch peperachtig. Het hout bevat, in sterk wisselende hoeveelheden, een gomachtige stof. In het kernhout kunnen met hars gevulde scheuren voorkomen. In het hart van dikke stammen kunnen dwarsscheuren voorkomen, deze worden drukbreuk (valbreuk) genoemd. In veel gevallen zijn deze pas goed zichtbaar als het hout goed glad is geschaafd. Bij deze scheuren is het hout zó bros dat het op die plaats gemakkelijk breekt, het breukvlak geeft dan een rechte brosse breuk te zien.

Voornaamste toepassing
Tola branca is uitstekend timmerhout en geschikt voor kozijnen, gevelbetimmeringen, trappenhuizen, traptreden, parket, broeikassen en -ramen, snij-, beeldhouw- en draaiwerk, scheepsbouw: binnen- en buitenbetimmeringen, dekken, vulhout, meubelen, orgelbouw, chemische industrie (vaten), fineer, triplex.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts