Home / Organisatie / Media

LTL Woodproducts in de media

LTL Woodproducts in de media

LTL Woodproducts in de media

Houtwereld | Jaargang 72 | 30 Augustus 2019 | Nummer 13

125 jaar LTL

De sfeer zit er goed in bij LTL Woodproducts in Vianen. Dit jaar bestaat deze hardhoutspecialist op de kop af 125 jaar. In die periode is het altijd een onafhankelijk, gerenommeerd familiebedrijf gebleven. Aan plannen geen gebrek: meer toegevoegde waarde en digitalisering is waar LTL op inzet.

Algemeen directeur en eigenaar Reinier Taapken zit er ontspannen bij aan de kersenhouten vergadertafel in zijn kantoor. “Ik ben ervan overtuigd dat 2019 een heel goed jaar wordt. De consument investeert veel in zijn huis en tuin. Hout heeft het tij nu echt mee; het is immers het enige hernieuwbare bouwmateriaal.” Ook vestigingsdirecteur Erik Feelders, tevens financieel directeur van de groep, is optimistisch. “LTL Woodproducts draaide vorig jaar een mooi tuinseizoen. Het aanbod van tropisch hardhout op de markt was krap, maar doordat wij direct uit voorraad konden leveren, hebben wij veel meubel- en tuinhout verkocht. De eerste helft van dit jaar kenmerkte zich door een inhaalvraag van 2018. Wij hebben ons daarop voorbereid door meer te produceren en in te kopen. Onze omzet ligt nu op hetzelfde niveau als vorig jaar. Wel merken we dat er minder vraag is naar vloerhout. Er is duidelijk meer aanbod vanuit het buitenland.”

Modetrend
Maar deze zomer staan directie en personeel vooral ook stil bij het 125-jarig bestaan van de onderneming, wat in september wordt gevierd. Het was de heer Th.H. Leyenaar die op 1 augustus 1894 de fundamenten legde. Vanuit zijn kantoor in het centrum van Rotterdam ging hij loofhout invoeren vanuit de Oost-Amerikaanse staat Georgia. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Leyenaar vanuit het Marshall Plan zelfs het alleenrecht voor de Nederlandse import van Amerikaans hardhout voor het in die tijd ontzagwekkende bedrag van bijna 2,7 miljoen gulden. In 1961 werd Daniel Taapken (vader van Reinier) benoemd tot commercieel directeur. Twee zonen van de oprichter leidden toen de zaak, die inmiddels ook Birmees teak en Afrikaans hardhout importeerde. Al gauw werd Daniel voor een derde partner in het bedrijf. Toen de modetrend veranderde en Amerikaans hardhout weer aan belang won, maakte Daniel Taapken gebruik van drie droogkamers van een oude meubelfabriek in het Amerikaanse Salamanca. Na een jaar kocht de firma Leyenaar-Taapken het terrein met droogkamers en The Salamanca Lumber Company was geboren.

Fusie
Reinier Taapken maakte daar in 1981 zijn entree als commercieel medewerker. “Als kind was ik al druk met hout stapelen en werkte ik op de stammenwerf en zagerij. Ook studeerde ik Wood Science and Technology op de universiteit van North Carolina”, blikt Reinier terug. Nadat hij vanaf 1987 het bedrijf in Salamanca drie jaar had geleid, vertrok hij in 1990 naar Nederland en werd daar directeur van Leyenaar-Taapken Hardhout dat een kantoor had in Vlaardingen en opslag in Fijnaart. In 1993 volgde de overname van H. Lamaker’s Fijnhouthandel in Vianen. “Wij waren meer gericht op de Verenigde Staten en deden weinig zaken in Nederland – en bij Lamaker deden ze het met Europees loofhout precies andersom”, zo verklaart Taapken deze beslissing. In 2001 werden de voorraden en personeel van beide bedrijven geclusterd in Vianen, veranderde de naam formeel in Leyenaar Taapken Lamaker en werd LTL Woodproducts verkozen tot handelsnaam. Ondanks de fusie is LTL altijd een familiebedrijf gebleven dat geleid wordt door Reinier Taapken: “Ik leef en werk in de Verenigde Staten en heb ook dochteronderneming Salamanca Lumber onder mijn hoede. Ik ben zes keer per jaar in Nederland, waar Erik Feelders de dagelijkse leiding voert.

12.000 kubieke meter
Anno 2019 is LTL Woodproducts volgens Taapken een zelfstandig, toonaangevend bedrijf met veel actieve debiteuren. In de uitgestrekte magazijnen in Vianen ligt gemiddeld 12.000 kubieke meter aan meubel-, tuin- en GWW-hout, wat neerkomt op zo’n 50% van de jaaromzet. “De helft daarvan is tropisch hardhout uit Zuid-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië, terwijl 40% Europees eiken, beuken, essen en een aantal specials betreft. De aanvoer van wit eiken, noten en dergelijke uit Salamanca is goed voor 10% van de omzet”, zetten Taapken en Feelders uiteen. Voor het drogen van eiken en sapeli zijn in Vianen acht droogkamers in gebruik, met een totale capaciteit van 1.000 m³. Aan de verkoopkant doet LTL Woodproducts voor 65% zaken met Nederlandse houthandelaren, GWW-bedrijven, tuinhoutspecialisten en de vloeren- en meubelindustrie. België is goed voor 20%, Frankrijk zit op 10% en het transport van volle wagens eiken richting Scandinavië komt uit op 5%. Klanten kunnen ook online de voorraad bekijken en bestellingen plaatsen.

Toegevoegde waarde
Inhakend op de specifieker wordende vraag vanuit de markt, biedt de onderneming steeds meer toegevoegde waarde aan. Voordeel is dat het ons flexibel maakt en onze functie versterkt”, aldus Reinier Taapken. Erik Feelders: “We laten in Nederland tal van bewerkingen uitvoeren, zoals damwanden, terrasplanken en gevelprofielen. Dat verkiezen we boven investeren in een eigen machinale. Je ziet dat meer landen van herkomst in staat zijn om zelf hout te bewerken; zo komt er al veel gezaagd en geschaafd azobé uit Afrika.” Intussen wordt in Salamanca een tweede productielijn ingericht die sneller en efficiënter werkt. Salamanca Lumber heeft 23 droogkamers staan met een capaciteit van 2.800 m³ en exporteert naar vele landen; een kleine 5% gaat naar Nederland. LTL investeert momenteel in digitalisering en andere middelen om afnemers nog meer van dienst te kunnen zijn. “Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe blij ik ben met onze medewerkers”, onderstreept Taapken. “We hebben nu de ideale combinatie van leeftijden, ervaring, man, vrouw en ga zo maar door. Daarnaast leidt Mark Stevenhaagen sinds begin dit jaar als adjunct-verkoopdirecteur ons commerciële team. Dit alles versterkt echt onze relatie met de klant. Gelijktijdig loopt de nieuwe generatie warm: mijn 20-jarige zoon Daniel doet vakantiewerk in Salamanca. Ook het personeel vindt dit leuk, want het geeft hen vertrouwen in de continuïteit van onze 125 jaar oude onderneming”.


Feest in Vianen: in het midden met de bloemen Reinier Taapken (rechts) en Erik Feelders.

Tijdlijn

 Op de foto van links naar rechts: Roeland Plug, Erik Feelders, Ben Schimmel en Jan Straatman

April 2015: Vakblad Houtwereld
Houtteam weer sneller

“Het lopen ging erg lekker. Ondanks wat zoekwerk bij de wisselpunten waren we sneller dan vorig jaar”, aldus Jan Straatman namens het team van houtbedrijf LTL Woodproducts in Vianen dat gisteren weer meeliep met de Bedrijven Estafetteloop van de Rotterdam Marathon.
De sportieve LTL-medewerkers Ben Schimmel, Erik Feelders, Roeland Plug en Jan Straatman hadden voor deze editie nog harder getraind en hun harde werken werd beloond met een snellere tijd van 3 uur en 57 minuten.
Net als vorig jaar steunen de medewerkers langs deze weg het goede doel. Dit jaar liepen zij voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, het officiële goede doel van de jubileumeditie van de Marathon Rotterdam.

ltl-media-nieuws-april2015-hardlopers
Hun harde werken werd beloond met een tijd van 3 uur en 57 minuten

Mei 2014: Vakblad Grond/weg/waterbouw
Artikel over de natuurlijke duurzaamheid van hardhout en de rol die LTL Woodproducts heeft bij projecten in de gww-sector.

Bekijk hier het hele artikel.

April 2014: Vakblad Houtwereld
LTL volbrengt marathon

Het vierkoppige team van hardhoutspecialist LTL Woodproducts in Vianen heeft gisteren in Rotterdam succesvol de Business Estafette Marathon volbracht. Ook de doelstelling om binnen vier uur te finishen is gehaald.
Roeland Plug, Erik Feelders, Jan Straatman en Ben Schimmel liepen zich al enige tijd warm voor de ABN AMRO Marathon Rotterdam. Door deelname aan het onderdeel Business Estafette Marathon wilden zij namens LTL Woodproducts het goede doel steunen, namelijk de Erasmus MC Daniel den Hoed Stichting. Jan Straatman bleek echter uiteindelijk verhinderd te zijn. Zijn sportieve rol werd gisteren overgenomen door LTL-relatie Gert Ockhuijsen.

ltl-media-nieuws-april-hardlopers

Op de foto vlnr Roeland Plug, Gert Ockhuijsen, Erik Feelders en Ben Schimmel.

Projecten
Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts