Aningré - Aningeria robusta

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Aningré van LTL Woodproducts

Groeigebied Aningré
Tropisch Afrika.

Bewerkbaarheid
Aningré is goed te bewerken, maar bij het verwerken van droog lichtgekleurd aniegré kunnen de snijgereedschappen sterk afstompen vanwege inhoudsstoffen (kiezel) of door de hoge volumieke massa. Longhi heeft een minder afstompende werking op snijgereedschappen.

Houtbeschrijving
Het heeft een grijswitte tot rozebruine kleur en heeft een nauwelijks waarneembaar kleurverschil tussen spint- en kernhout. In de handel wordt onderscheid gemaakt tussen lichtgekleurd (blanc) en rozebruin (rouge) hout. Dit kleuronderscheid is niet aan een soort gebonden maar is van de sortering van de exporteur afhankelijk. Aniegré heeft vers een onaangename geur en is zeer gevoelig voor aantasting door blauwschimmel.

Voornaamste toepassing
Aningré wordt hoofdzakelijk als fineer in de meubelindustrie gebruikt, gebeitst, gekleurd of bedrukt als imitatie voor noten, kersen, esdoorn en berken. Stammen met veel kleine kwastjes, die soms voorkomen, zijn hiervoor niet geschikt. Massief dient het voor lijstwerk, binnenwerk van meubelen, speelgoed, kisten, achterwanden van kasten, en voor laden enz.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts