Curupixa - Micropholis balata

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Curupixia van LTL Woodproducts

Groeigebied Curupixa
Voornamelijk de Amazone.

Bewerkbaarheid
Vrij makkelijk tot vrij moeilijk te bewerken, mede afhankelijk van het kiezelgehalte. Geschaafde vlakken worden mooi glad. Door aanwezigheid van kiezel in droog curupixa stompen de snijgereedschappen sneller af dan normaal. Hardmetalen snijgereedschap wordt aanbevolen. Het zou makkelijk te splijten zijn. Houtstof van curupixa kan de luchtwegen irriteren, daarom wordt aanbevolen een stofmasker te dragen bij het bewerken.

Houtbeschrijving
Het 120 tot 180 mm brede spint is moeilijk te onderscheiden van het kernhout. Het spint is in het algemeen wat lichter dan het kernhout dat vers geelachtig rood is, echter snel nadonkerend tot geelbruin of grijsbruin met soms een rose tint. De glans is matig. Het hout heeft geen bijzondere geur of smaak. In het hout kan een kiezelgehalte van 0,2-1,05 % voorkomen. Bij M. venulosa is het kernhout donkerbruin tot bruin en het spint lichtbruin.

Voornaamste toepassing
Constructies onder dak en binnentimmerwerk, binnenkozijnen, parket, vloeren, trappen, meubels en meubelonderdelen, muziekinstrumenten, speelgoed, draaiwerk, snij- en schilfineren, multiplex, interieurbouw, schroten en papierindustrie.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts