Keruing - Dipterocarpus spec.

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Keruing van LTL Woodproducts

Groeigebied Keruing
Zuidoost-Azië.

Bewerkbaarheid
Bij het bewerken spelen het vochtgehalte, het harsgehalte en het gehalte van de zich in het hout bevindende kiezel (meestal minder dan 0,5%) een grote rol. Bevat het hout veel hars, dan blijft deze aan de gereedschappen kleven. Bovendien worden de gereedschappen door de kiezeldeeltjes afgestompt. Wanneer keruing wordt toegepast voor doeleinden waar maatvastheid van belang is, dient het voor het gebruik voldoende te zijn gedroogd.

Houtbeschrijving
De houtsoorten van de keruing-groep variëren in kleur van grijsbruin, licht roodbruin, donker roodbruin tot bruin. Het spint van droog hout is duidelijk van het kernhout te onderscheiden. Het is grijsachtig wit tot grijsbruin van kleur en de breedte ervan bedraagt 30-120 mm. Een vers aangesneden of gezaagd vlak heeft een typische, harsachtige tot kruidige geur. De aan de kopse zijde uitvloeiende gom kan problemen geven bij het bewerken.

Voornaamste toepassing
Balken, stijlen en plankhout voor zware constructiewerken zoals bruggen, steigers, havenwerken, wagon- en bedrijfsvloeren, parket- en strokenvloeren, stofdorpels, pallets, scheepsluiken en tribunebouw. Keruingstammen met een lage volumieke massa worden geschild voor de fabricage van triplex.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts