Limbali - Gilbertiodendron dewevrei

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Limbali van LTL Woodproducts

Groeigebied Limbali
Tropisch West-en Centraal-Afrika

Bewerkbaarheid
Het hout laat zich goed en zonder moeite bewerken als men machines en gereedschap gebruikt die zijn aangepast aan het bewerken van tropische houtsoorten. Ondanks het lage kiezelgehalte van 0,05% oefent toch een licht afstompende werking op het gereedschap uit. Ook bewerkingen voor profielen, pen-en gatverbindingen, boren en draaien leveren geen problemen op.

Houtbeschrijving
Het kernhout is egaal bleek roodbruin met een groene of koperachtige weerschijn. Het 50-100 mm brede spint is geelwit tot licht rozebruin gekleurd. Het hout heeft een dof uiterlijk en vertoont zelden een tekening. In het algemeen is Limbali een zware, tamelijk harde, veerkrachtige houtsoort met een sterkte die iets groter is dan die van eiken.

Verkrijgbaarheid
Redelijk goed verkrijgbaar als timmerhout en kozijnen, ramen en deuren.

Voornaamste toepassing
Ervaringen met deze houtsoort zijn in ons land nauwelijks bekend. Limbali wordt geschikt geacht voor toepassing in de vorm van kozijnen, ramen en deuren alsmede voor grover timmerwerk en voor houtconstructies. Ook voor parketvloeren, container- en wagonvloeren en binnentimmerwerk zou het in aanmerking komen. Het is voorts een goede houtsoort voor buigwerk en zou voor dit soort toepassingen essen kunnen vervangen.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts