Makoré - Tieghemella heckelii

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Makoré van LTL Woodproducts

Groeigebied Makoré
Tropisch West-Afrika.

Bewerkbaarheid
Makoré is met machines en met handgereedschap tamelijk goed te bewerken, hoewel de kiezel in het hout een afstompende werking heeft op de snijgereedschappen. Ook goed tot fineer te schillen of te snijden. Houtstof dat bij de bewerking vrijkomt, kan neus, ogen en keel irriteren, zodat goede stofafzuiging belangrijk is.

Houtbeschrijving
Het kernhout is rozebruin of paarsbruin tot donker roodbruin en heeft een zijdeachtige glans. Het kernhout steekt duidelijk af tegen het 40-80 mm brede spint dat een grijsbruine tot geelgrijze kleur heeft. Het hout is goed tot fineer te snijden en geeft dan decoratieve dekfineren. Door het draadverloop, dat nogal kan wisselen, kan makoré min of meer regelmatige strepen, vlammen of een fraaie moiré-tekening vertonen. Douka heeft een enigszins hogere volumieke massa en in het algemeen een wat fellere kleur en een opvallender tekening dan makoré. Het kleurt vaak paarsrood na, vooral bij hout afkomstig uit Kongo.

Voornaamste toepassing
Het hout lijkt op mahonie met een fijne nerf, maar is wat zwaarder. Geschikt voor geveltimmerwerk, fineerfabricage voor decoratief werk, dekfineren voor plaatmateriaal (voornamelijk triplex) en meubelen. Verder voor carrosseriebouw, wagonvloeren, traptreden, betimmeringen, parketvloeren en draai- en beeldhouwwerk.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts