Muiracatiara - Astronium fraxinifolium Schott

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Muiracatiara van LTL Woodproducts

Groeigebied Muiracatiara
Astronium-soorten komen voor in tropisch Midden- en Zuid-Amerika. Handelsverschepingen komen voornamelijk uit Brazilië.

Bewerkbaarheid
Gonçalo alves is goed te bewerken met hardmetalen gereedschappen. Het is makkelijk te zagen, schaven, draaien en tot fineer te snijden en schillen. Gonçalo alves laat zich glad afwerken en fraai polijsten.

Houtbeschrijving
Gonçalo alves is een bijzonder fraaie houtsoort waarvan het kernhout in vers bewerkte toestand een oranjebruine kleur heeft, vaak doortrokken met donkerbruine aderen. Na afwerking en blootstelling aan het licht wordt de kleur vrij spoedig oranje roodbruin tot diep roodbruin met zwarte strepen of vlammen. Er komen echter ook partijen voor die minder opvallend getekend zijn, de kleur is dan oranjeroodbruin en lijkt dan wat op kersenhout. Het spint dat 40-80 mm breed is, heeft een grauwgele kleur.

Voornaamste toepassing
Gevelbekleding, meubelen, trappen, decoratief timmerwerk en decoratieve fineren. Het kan worden gebruikt voor vloeren (stroken en parket), binnen- en buitenbetimmering en loopdekken. Voorts is het geschikt voor draai- en beeldhouwwerk en muziekinstrumenten, borstelhout en mesheften. In de landen van herkomst wordt deze houtsoort ook toegepast voor waterbouwkundige doeleinden, bruggenbouw en scheepsbouw.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts