Okan - Cylicodiscus gabunensis

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Okan van LTL Woodproducts

Groeigebied Okan
Tropisch West-Afrika, voornamelijk Nigeria en Ghana.

Bewerkbaarheid
Moeilijk door het wisselend draadverloop en de hoge volumieke massa. Het oefent op gereedschappen een afstompende werking uit. Voor een glad oppervlak bij het schaven is een snijhoek van 10° vereist. Het hout laat zich goed draaien en glad afwerken.

Houtbeschrijving
Het kernhout is geel tot goudbruin met een min of meer lichte tot donkere olijfgroene tint, die onder invloed van licht roodbruin wordt met soms een diepe koperkleurige gloed. Op het kopse vlak zijn de brede groeiringgrenzen door de donkere kleur duidelijk te herkennen. Het spint is lichtroze en 50-75 mm breed met een duidelijk kleurverschil tussen kernhout en spint. Okan heeft nat een onaangename geur; droog is het hout zonder geur of smaak.

Voornaamste toepassing
Door zijn grote duurzaamheid is okan bij uitstek geschikt voor buitenwerk, vooral voor waterbouwkundige objecten als sluisdeuren, palen, havenwerken en onderbouw van bruggen. Voorts kan het overal worden toegepast waar hoge eisen aan sterkte en duurzaamheid worden gesteld, bijvoorbeeld voor dwarsliggers, zware constructies en industrievloeren. Door zijn mooie warme kleur kan het zeer goed dienen voor decoratieve gedraaide artikelen. In Groot-Brittannië wordt okan als vervanger van Demerara groenhart gebruikt.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts