Palapi - Heritiera simplicifolia

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Palapi van LTL Woodproducts

Groeigebied Palapi
Zuidoost-Azië, voornamelijk Maleisië, Indonesië, Filipijnen.

Bewerkbaarheid
Bij de machinale bewerking stompen gereedschappen snel af door de aanwezigheid van kiezel (< 0,5%). Bij het schaven van kwartiers gezaagd hout met kruisdraad kan een goed glad oppervlak worden verkregen door de snijhoek op 20 graden te houden.

Houtbeschrijving
Palapi-kernhout is rozebruin tot roodbruin. Het 50-125 mm brede spint is licht roodbruin tot geelachtig rood en steekt nauwelijks af bij het kernhout. Opvallend is de zachte zijdeglans van het geschaafde hout. Op het kwartierse vlak geeft de kruisdraad een brede streeptekening en zuiver kwartiers geschaafd zijn de stralen opvallend, net als bij niangon. Een brosse wollige kern tot 150 mm diameter kan voorkomen. Dit gedeelte is onbruikbaar voor constructieve doeleinden. Het hout zou versgezaagd een onaangename geur hebben.

Verkrijgbaarheid
Goed verkrijgbaar voor de fabricage van triplex en spaanplaat.

Voornaamste toepassing
Het hout is geschikt voor de fabricage van triplex en spaanplaat. Mooi getekende blokken komen ook in aanmerking voor snijfineer. Plaatselijk wordt Palapi toegepast voor constructiehout en voor trappen, vloeren en meubelen. In de United Kingdom wordt het ook wel voor vloeren gebruikt. Verder geschikt voor timmerwerk als kozijnen, ramen en deuren. Vooral voor deze laatstgenoemde toepassing verdienen kwartiers gezaagde stijlen en dorpels aanbeveling in uiteraard de juiste droogtegraad. In het algemeen kan Palapi worden beschouwd als een goede vervanger van houtsoorten als rode meranti, niangon en diverse Afrikaanse mahoniesoorten, hoewel het minder duurzaam is, maar mogelijk even duurzaam als de lichtere rode meranti en seraya.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts