Piquia - Caryocar villosum

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Piquia van LTL Woodproducts

Groeigebied Piquia
Costa Rica, Noord-Colombia, Amazonegebied en de Guyana’s.

Bewerkbaarheid
Zagen van piquia gaat makkelijk tot matig moeilijk, met licht tot matige afstompende werking op de snijgereedschappen. Kans op het ontstaan van een wollig oppervlak en het aanwezig zijn van interne spanningen. Voor het schaven van radiale (kwartierse) vlakken is scherp gereedschap noodzakelijk vanwege de aanwezige kruisdraad.

Houtbeschrijving
Het soms vettige kernhout is lichtgeel tot licht grijsbruin met soms een rose tint en een meer of minder duidelijke streeptekening door een afwisseling van dikwandige en minder dikwandige houtcellen. Het kernhout is nauwelijks te onderscheiden van het spint. Door de aanwezige kruisdraad grof aanvoelend. Vers gezaagd piquia heeft een milde azijnachtige geur; droog heeft het geen geur of smaak.

Verkrijgbaarheid
Goed verkrijgbaar voor de fabricage van triplex en spaanplaat.

Voornaamste toepassing
Contructiehout binnen en buiten en ook in (zee)water speciaal voor constructies waar hardheid en slijtvastheid zijn vereist, verder voor (parket)vloeren, botenbouw, blindhout voor meubelen, constructiehout, dorpels, traptreden, banken (buiten en in openbare gebouwen), tuinmeubelen, wagon- en carrosseriebouw, brugdekken, scheepsdekken, sluisdeuren e.d.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts