Zebrano - Microberlinia bisulcata

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Zebrano van LTL Woodproducts

Groeigebied Zebrano
Tropisch West-Afrika.

Bewerkbaarheid
Zagen en schaven gaat meestal zonder problemen, soms kunnen inhoudsstoffen de gereedschappen snel afstompen. Het hout laat zich goed draaien. Ook kan het hout na intensief stomen goed tot fineer worden gesneden.

Houtbeschrijving
Het kern-hout is geelachtig van kleur met donkerbruine aderen die evenwijdig aan de boomas lopen. Wanneer het hout kwartiers wordt gezaagd of gesneden, verschijnt de bekende zebra-achtige streeptekening waaraan het hout zijn naam te danken heeft. De bruine aderen komen voor met tussenafstanden van 5-10m en zijn 0,5-1,5mm breed. Dosse gezaagd hout vertoont een zeer opvallende vlamtekening. Het wit gekleurde spint is maximaal 100mm breed en is duidelijk te onderscheiden van het kernhout. Nat zebrano heeft een onaangename geur die na het drogen verdwijnt. Dosse gezaagd vertoont het hout vaak de neiging tot kromtrekken.

Voornaamste toepassing
Het decoratieve, maar zeer druk aandoende zebrano wordt voornamelijk toegepast in de vorm van fineer voor onderdelen van meubelen (bijvoorbeeld deurfronten), wandbetimmeringen, winkelinrichtingen en dergelijke. Massief hout wordt gebruikt voor draaiwerk, beeldhouw- en snijwerk, luxe houtwaren, lampvoeten, inlegwerk en handgrepen.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts