Berken - Betula pendula

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Berken van LTL Woodproducts

Groeigebied Berken
Europa, Noord-Azië, Oostelijk Noord-Amerika en Japan.

Bewerkbaarheid
Laat zich goed zagen en schaven, maar een snijhoek van 15° wordt aanbevolen om inspringsel te voorkomen bij kruisdraad of warrige draad rond kwasten.

Houtbeschrijving
Hoewel er kwalitatief verschillen bestaan ten aanzien van de afmetingen, de kwasten, de structuur enz. afhankelijk van de herkomst, kunnen de volgende gegevens toch worden beschouwd als een overzicht van de Europese berkensoorten. Het hout is kwalitatief gelijk aan het Europese, hoewel het hout ervan iets donkerder, soms iets rossiger, is. Paper birch lijkt meer op Europees berken dan yellow birch. Berken is wit tot lichtbruin gekleurd, yellow birch licht tot donker roodbruin. Het spint is niet van het kernhout te onderscheiden. Bij yellow birch is het spint echter duidelijk lichter dan het kernhout. De vaak in berken voorkomende zwarte pitjes (mergvlekken) zijn ontstaan door aantasting van het cambium door een langpootmug.

Voornaamste toepassing
Betimmeringen, meubelen (massief en gefineerd), parket, decoratieve producten, sportartikelen (tennisrackets), schoenpennen, satépennen, ijsstokjes, borstelhout, huishoudelijke voorwerpen, draaiwerk en speelgoed. In Finland is het hout belangrijk voor triplexfabricage, waaronder het zeer dunne microplex.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts