Hemlock - Tsuga heterophylla

Bewerkbaarheid

Machinaal bewerken
Spijkeren
Schroeven
Oppervlakafwerking
Lijmen
 

Houtstaal

Hemlock van LTL Woodproducts

Groeigebied Hemlock
Westelijk Noord-Amerika, aangeplant in Groot-Brittannië, Oostelijk Noord-Amerika, China en Formosa.

Bewerkbaarheid
Goed, maar voor een glad oppervlak is scherp gereedschap vereist. De kwasten zijn echter harder dan die van Europees grenen. Hemlock is soms echter wat bros, zodat men voor verbrokkeling van het kopse vlak moet oppassen.

Houtbeschrijving
Hoewel hier drie soorten hout worden genoemd, kunnen deze voor de meeste toepassingen zonder bezwaar door elkaar worden gebruikt. In het algemeen wordt de western variant wat hoger gewaarderd dan eastern hemlock. In de handel komt hoofdzakelijk western hemlock voor, waarvan de draad meestal recht is en gemiddeld smallere groeiringen heeft en wat minder splinterig is dan eastern hemlock. De kleur varieert van witachtig tot licht geelbruin, soms met een wat rossige tint. Tussen kernhout en spint is geen duidelijk kleurverschil waar te nemen. Het hout bevat geen harsgangen. Het donkere laathout, dat gewoonlijk een roodachtige kleur heeft, veroorzaakt een groeiringpatroon op de langsvlakken, maar dit is minder opvallend dan bij douglas. In hemlock komen soms van nature kleine witte vlekjes voor (white specks). Hemlock is een houtsoort die snel water opneemt. Hiermee dient terdege rekening te worden gehouden bij toepassing in de gevel.

Voornaamste toepassing
Hoofdzakelijk voor binnenwerk zoals plafond- en wandbetimmeringen, lijsten, binnendeuren en kozijnen, buitenkozijnen en buitendeuren, carrosserievloeren, meubelbinnenwerk, kisten, kratten, bezemstelen, papier en tal van andere uiteenlopende toepassingen. Wegens het ontbreken van hars is het uitermate geschikt voor de bouw van sauna’s. Het droge hemlock is reukloos en is daarom zeer geschikt voor de productie van kisten en vaten.

Nieuwsbrief & Online Aanbiedingen
LTL Woodproducts